• Gratis verzending vanaf € 39,95 anders € 3,95
  • Voor 17:00 besteld morgen in huis
  • Veilig BETALEN
Ga naar winkelwagen

Winkelwagen

0 items € 0,00

Vitamine E informatie

Vitamine E informatie

Is een antioxidant die beschermt tegen weefselschade veroorzaakt door vrije radicalen.

Algemene informatie vitamine E

Vitamine E, ook wel Tocoferol genoemd, behoort tot de in vet oplosbare vitamines en is een krachtige antioxidant. Vitamine E beschermt samen met vitamine C de cellen tegen de effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen celschade veroorzaken, wat weer kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine E speelt daarnaast een belangrijke rol bij het volgende:

  • Het zorgt voor een goede weerstand
  • De aanmaak van rode bloedcellen
  • Het in stand houden van spieren en andere weefsels

Vitamine E en derivaten daarvan worden veel in cosmetica en dergelijke gebruikt. De belangrijkste reden daarvoor is dat vitamine E ook als oxidant werkt in cosmetica en zo het product beschermt tegen bederf. Feit is echter dat er weinig het lichaam in komt via cosmetica.

Tekort aan vitamine E

Gelukkig zijn ernstige verschijnselen als gevolg van een vitamine E tekort zeer zeldzaam. Eventuele symptomen van een gebrek aan vitamine E zijn bloedarmoede en schade aan de hersenen. Doordat de spijsvertering van te vroeg geboren kinderen met een zeer licht gewicht nog niet optimaal werkt, is de opname van vitamine E zeer bewerkt. Deze te lage opname van vitamine E kan bloedarmoede, verhoging van het aantal bloedplaatjes en oedeem als gevolg hebben.

Voeding met E

Vitamine E treft men vooral aan in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïs en plantaardige producten als noten, granen, zaden, fruit, spinazie en andere bladgroenten. In tegenstelling tot vitamine D bevatten dierlijke producten relatief weinig vitamine E. Extra vitamine E kan van toepassing zijn als niet genoeg van de bovenstaande voedingsbronnen binnenkrijgt.

Overschot

Grote hoeveelheden kunnen schadelijk zijn en leiden tot klachten. Vitamine E kan daarbij de bloedstolling beïnvloeden bij mensen, die een vitamine K tekort hebben en/of die worden behandeld met bloedverdunners.