• Gratis verzending vanaf € 39,95 anders € 3,95
  • Voor 17:00 besteld morgen in huis
  • Veilig BETALEN
Ga naar winkelwagen

Winkelwagen

0 items € 0,00

Omega-3 informatie

Gaat hart- en vaatziekten tegen en heeft een positief effect op cholesterol, de oogfunctie en hersenstofwisseling.

Omega-3

Algemene informatie Omega-3

Omega-3 is de meest bekende van de vetzuren uit visolie. Voor het lichaam is Omega-3 een essentiële voedingsstof, die onmisbaar is voor een tal van functies. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en zijn vooral bekend van hun beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Er zijn echter nog veel meer positieve eigenschappen toe te schrijven aan Omega-3. Hieronder volgt meer informatie over Omega-3 uit visolie.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 bestaat uit meerdere vetzuren, waarvan eicosapentaeenzuur, oftewel EPA, en docosahexaeenzuur, oftewel DHA, de bekendste zijn. Daarnaast is er alfa-linoleenzuur (ALA), waaruit het lichaam zelf EPA en DHA kan aanmaken. Deze Omega-3 vetzuren uit visolie worden in dat geval slechts in kleine mate door het lichaam aangemaakt. Uit het ALA vetzuur kan EPA aangemaakt worden, waaruit vervolgens DHA kan voortkomen. Dit is echter niet voldoende om het lichaam te voorzien van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Omega-3. EPA en DHA zijn nauw verbonden, maar hebben beide verschillende taken in het lichaam.

  • EPA wordt met name gebruikt door het lichaam voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen.
  • DHA draagt bij aan een goede werking van celmembranen.

Deze vetzuren hebben een positieve invloed op de gezondheid van het lichaam. De gunstige effecten zijn breed en zullen hieronder beschreven worden, zodat je concreet voor ogen hebt wat de werking is van deze goede vetzuren.

Naar Omega-3 informatie

Omega 3 6 9

Bij de verschillende visolie vetzuren is de verhouding in het lichaam van belang. Alleen Omega-3 komt niet altijd in voldoende mate binnen, terwijl Omega-6 en Omega-9 veelvuldig in voeding aanwezig zijn. Het resultaat is dat de verhouding tussen Omega 3 6 9 niet optimaal is en Omega-3 ondervertegenwoordigd wordt. Het negatieve effect hiervan is dat de omzetting van ALA naar EPA en DHA ook nog eens vertraagd wordt. De enzymen die hiervoor nodig zijn, worden namelijk ingezet om Omega-6 vetzuren om te zetten naar het zogenaamde Archidonzuur (AA) en kunnen dan niet meer gebruikt worden voor Omega-3. Bij het aanvullen van tekorten door middel van supplementen wordt dan ook niet aangeraden om Omega 3 6 9 te slikken, tenzij daar een specifieke reden voor is. Alleen Omega-3 bijvullen is in de meeste gevallen het beste.

Naar Omega-3 informatie

Positieve effecten

De positieve werking van Omega-3 is omvangrijk en van groot belang voor het functioneren van het lichaam. Dankzij de grote hoeveelheid positieve eigenschappen, die worden toegeschreven aan Omega-3 visolie, adviseert ook de Gezondheidsraad om minimaal twee keer per week voeding te eten met deze vetzuren. Zie hier welke voeding dan bedoeld wordt. Je krijgt voldoende binnen als je je hieraan houdt, zodat je kunt profiteren van onder andere de volgende positieve effecten op het lichaam.

  • Hart en bloedvaten; meerdere studies tonen aan dat een hoge consumptie van vetzuren uit vis(olie) het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Omega-3 vermindert ondermeer de vorming van bloedstolsels door bloedplaatjes minder kleverig te maken. Het draagt ook bij aan een afname van triglyceriden, zodat een hoog cholesterol wordt tegengegaan en beschermt tegen onregelmatige hartslag. Verder wordt de bloeddruk verlaagd en hebben deze vetzuren een bloedverdunnende werking, zodat het hart minder hard hoeft te werken.
  • Gewrichten; ondermeer wordt de afbraak van kraakbeen beperkt door Omega-3 en kunnen deze vetten verlichting brengen bij pijnlijke gewrichten. In de vorm van Omega-3 supplementen werd zelfs gevonden dat het pijn en stijfheid verlicht, die veroorzaakt worden door ontstekingen. De Reuma Stichting onderstreept daarbij ook de positieve werking.
  • Hersenen; vooral DHA is van belang voor de hersenen, want die bestaan uit ongeveer 60% vet, waarvan dit Omega-3 vetzuur de helft uitmaakt. Dit vetzuur ondersteunt de hersenfunctie bij de groei en tijdens de ontwikkeling. Omega-3 is essentieel voor de capaciteit tot leren en de mentale ontwikkeling. Ook EPA is deel van het hersenweefsel, maar niet in dezelfde mate als DHA. Daarbij wordt de bloedsomloop verhoogd, wat ten goede komt aan de hersenfunctie en het concentratievermogen.
  • Ogen; zowel voor baby's als op latere leeftijd en alle stadia daartussen is Omega-3 van belang voor de ontwikkeling van het zicht en de instandhouding van goed werkende ogen. Het risico op achteruitgang van het zicht bij ouder worden, wordt daarbij ook gereduceerd.
  • Huid en haren; de combinatie van Omega-3, Omega-6 en vitamine E ondersteunen een mooie huid en glanzend haar. Deze voedingsstoffen helpen het herstellend vermogen van de huid en beschermen tegen huidveroudering. Ook kan een schrale en droge huid gunstig beïnvloed worden. Verder wordt de huid beschermd tegen schadelijke invloeden van de zon.
  • Afvallen; als je zoekt naar een steuntje in de rug bij afvallen, kan Omega-3 goed helpen. Bij afvallen kun je profiteren van de positieve effecten van Omega-3 op de stofwisseling, energieproductie en verbrandingssnelheid. Overtollig vocht wordt beter uit weefsels afgevoerd. Met voldoende Omega-3 ga je niet zomaar afvallen, maar het ondersteunt en stimuleert als je bezig bent met afvallen.
Naar Omega-3 informatie Omega-3 voor kinderen

Omega-3 voor kinderen

Het is duidelijk dat Omega-3 zeer belangrijk is voor onze gezondheid. Voor baby's en kinderen speelt Omega-3 een belangrijke rol bij de aanmaak van het zenuwstelsel en de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Als de moeder voldoende hiervan binnenkrijgt, zou dat door de moedermelk ook bij de baby moeten binnenkomen. Verder maakt genoeg Omega-3 het geheugen bij de moeder beter en verkleint het de kans op depressiviteit na de bevalling.

Doordat bij kinderen de hersenfunctie wordt gestimuleerd, wordt Omega-3 vaak aangeraden om de leerprestaties te verbeteren. Kinderen leren makkelijker en kunnen beter hun concentratie vasthouden. Het vasthouden van de concentratie heeft ook een positief effect op hele drukke kinderen of kinderen met ADHD.

Naar Omega-3 informatie

Omega-3 voeding

Omega-3 voeding

Nu duidelijk is dat Omega-3 visolie onmisbaar is voor het lichaam, is het belangrijk om te weten met welke voeding Omega-3 is binnen te krijgen. Veruit de rijkste bron voor deze vetzuren is vette vis. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om twee keer per week vis te eten (waarvan tenminste één keer vette vis) in de vorm van bijvoorbeeld makreel, zalm, paling of ansjovis. Daarnaast zijn noten en bepaalde eieren een rijke bron voor Omega-3. De Omega-3 eieren zijn echter geen biologische of vrije uitloop eieren, waardoor we deze nooit zouden aanbevelen voor het welzijn van de dieren. Verantwoorde eieren bevatten niet voldoende Omega-3 om dit te rekenen tot zogenaamde Omega-3 voeding.

Voor veel mensen maakt de bovengenoemde voeding niet altijd deel uit van het reguliere eetpatroon. Vooral (vette) vis eten op regelmatige basis blijkt voor veel huishoudens niet altijd haalbaar. Om die reden kan het verstandig zijn om voeding aan te vullen met visoliecapsules om toch voldoende Omega-3 binnen te krijgen.

Naar Omega-3 informatie

Tekort aan vetzuren

Bij een tekort is niet alleen de hoeveelheid Omega-3 in het lichaam belangrijk, maar ook de verhouding met Omega-6 vetzuren. In het Westen is die verhouding uit balans door de overmaat van Omega-6 en de teruggang van de (vette) visconsumptie. De overmaat van Omega-6 remt daarbij ook de opname van Omega-3 af, aangezien beide vetzuren gebruik maken van dezelfde enzymen, die niet oneindig beschikbaar zijn. De verhouding van deze twee zou ongeveer 1 op 1 moeten zijn. Gemiddeld is deze verhouding echter rond 1 op 20. Het is dan ook zaak om meer 3 binnen te krijgen en minder 6. Hieronder vind je informatie ten aanzien van Omega-3 supplementen.

Naar Omega-3 informatie