• Gratis verzending vanaf € 39,95 anders € 3,95
  • Voor 17:00 besteld morgen in huis
  • Veilig BETALEN
Ga naar winkelwagen

Winkelwagen

0 items € 0,00

IJzer informatie

Nodig voor de aanmaak van hemoglobine, dat zorgt voor het transport van zuurstof in ons bloed naar weefsels en organen.

Algemene informatie ijzer

IJzer informatie

IJzer is een mineraal dat een zeer belangrijke rol speelt bij het transport van zuurstof in het bloed. IJzer is namelijk nodig voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine, dat in de rode bloedcellen zit, zorgt weer voor het zuurstoftransport naar de verschillende weefsels en organen. IJzer is dan ook van groot belang voor het functioneren van ons lichaam en een ijzertekort kan zeer schadelijk zijn.

Van het ijzer in voedingsmiddelen wordt slechts een klein gedeelte daadwerkelijk geabsorbeerd. IJzer komt in twee vormen voor in onze voeding, waarbij ook de mate van absorptie varieert: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten als vlees en vis. Non-heemijzer vind je vooral in plantaardige producten als groente, fruit en brood. Zo neemt het lichaam het heemijzer uit vlees beter op dan het non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.

Doordat de absorptie van plantaardig ijzer moeizamer gaat dan dierlijk ijzer, lopen vegetariërs een groter risico op een ijzertekort. Vitamine C bevordert de opname van plantaardig ijzer in het bloed. Daarom is het beter om ijzerhoudende voeding of een ijzerpreparaat samen met vitamine C in te nemen. Het gelijktijdig innemen van het mineraal calcium heeft juist de tegenovergestelde werking en reduceert de opname van ijzer sterk. Het is dan ook af te raden om bijvoorbeeld een glas melk (rijk aan calcium) bij het eten te nuttigen, omdat dit de ijzeropname verlaagt.

Tekort aan ijzer

De benodigde hoeveelheid ijzer is zowel afhankelijk van je geslacht als leeftijd. Zo hebben vrouwen in verband met de menstruatie meer ijzer nodig dan mannen. Ook tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer groter dan normaal. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor volwassen (22-50 jaar) mannen vastgesteld op 11 mg en voor vrouwen op 15 mg.

Een tekort aan ijzer kan zich uiten in het volgende:

  • Bloedarmoede
  • Algehele zwakte
  • Duizeligheid
  • Bleke huid
  • Rusteloze benen
  • Probleem in het maag-darmstelsel als ontstekingen of darmzweren en soms zelfs tumoren

IJzertekort is met name schadelijk voor kinderen, omdat zij voldoende ijzer nodig hebben voor het ontwikkelen van het denkvermogen en de spiercoördinatie. De negatieve effecten van het tekort aan ijzer spelen al op voordat er bloedarmoede is. Verder kan een tekort bij zwangere vrouwen leiden tot een kortere zwangerschapsduur.

De volgende groepen hebben een grotere kans op een ijzertekort:

  • Vrouwen gedurende hun menstruatie
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Vegetariërs en veganisten
  • Jongeren onder de 22 jaar

Bronnen van ijzer

IJzer komt van nature voor in verschillende soorten voedsel

    Dierlijk ijzer (heemijzer)
  • Ei(dooier)
  • Rood vlees: lever, rundvlees en lamsvlees
  • Vis
    Plantaardig ijzer (non-heemijzer)
  • Peulvruchten zoals linzen, erwten en witte en bruine bonen
  • Appelstroop
  • Volkorenbrood
  • Groenten zoals bloemkool, broccoli, tomaten en spinazie
  • Vruchten zoals pompoen, citrusvruchten, abrikozen en rozijnen

Overschot aan ijzer

Zoals een tekort aan ijzer ongewenst is, is het ook ongewenst een teveel aan ijzer te hebben. Te veel ijzer kan schadelijk voor de lever zijn, doordat een overschot aan ijzer zich daar opstapelt (ijzerstapelingsziekte). Ook andere organen kunnen worden aangetast. Ga dus niet zomaar ijzertabletten slikken. Net als met alles in het leven, is evenwicht ook met ijzer belangrijk.